Αθήνα 10.9.2018

Δελτίο Τύπου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 51ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ», η Ναυτιλιακή Ένωση Ανδριωτών (Andros Maritime Association) οργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και με την υποστήριξη του Ν.Ο.Α., mini-forum με θέμα: «Οι σχέσεις της Αμερικής με την Άνδρο στη Ναυτιλία», (History of American – Andriot Relations in Shipping) και επίτιμους προσκεκλημένους την Α.Ε. τον πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και την Α.Ε. τον πρέσβη του Λουξεμβούργου κ.  Paul Steinmetz και τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πατέρα, το απόγευμα της Παρασκευής 31 Αυγούστου 2018.

Τις εργασίες του mini – forum κήρυξαν με εναρκτήριες ομιλίες τους οι κ.κ. Μάκης Κουρτέσης (πρόεδρος Ναυτιλιακής Ένωσης Ανδριωτών -Α.Μ.Α.) και Λεωνίδας Πολέμης (πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Άνδρου).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, – ανδριακής καταγωγής –  μέσω video wall επισημαίνοντας την σημασία των σχέσεων Αμερικής – Άνδρου στον τομέα της Ναυτιλίας από τις πρώτες  υπερωκεάνιες γραμμές μέχρι και την εκπαίδευση του σήμερα, με παράδειγμα φοιτητές, με καταγωγή από την Άνδρο, οι οποίοι σπουδάζουν ναυτιλιακά  και αποφοιτούν από το SUNY Maritime College της Νέας Υόρκης.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Επίτιμο Μέλος του Α.Μ.Α.  κ. Πατέρας επεσήμανε με την σειρά του την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ίδρυση ναυτικής σχολής στην Άνδρο αλλά και την αναγκαιότητα αναβάθμισης των ναυτικών λυκείων.

Η Α. Ε. ο Πρέσβης της Αμερικής κ. Geoffrey R. Pyatt , επίτιμος προσκεκλημένος και ομιλητής στο mini-forum, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Άνδρου και Η.Π.Α., χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Ναυτιλιακής Ένωσης Ανδριωτών – Α.Μ.Α που στοχεύει όχι μόνο στο να φέρει κοντά τους Ανδριώτες της Ναυτιλίας αλλά να ιδρύσει σχολή ΑΕΝ στο νησί της Άνδρου. Στο σημείο αυτό ο κ. Pyatt ευχαρίστησε θερμά τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και το Διοικητικό του Συμβούλιο για τη συμβολή τους στην εκπαίδευση των νέων παιδιών στα θαλάσσια σπορ χωρίς κόστος για τους γονείς.

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. απένειμε αναμνηστική πλακέτα με τα νομίσματα των 50 πολιτειών της Αμερικής στην κ. Ρενάτε Σταματιάδου εις μνήμην του προσφάτως εκλιπόντα υιού της, π. μέλους του Δ. Σ. του Ν.Ο.Α. και Εφόρου Ανοικτής Θαλάσσης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ.

Το θέμα του mini-forum «History of American-Andriot Relations in Shipping»/«Οι σχέσεις της Αμερικής με την Άνδρο στη Ναυτιλία» που αναπτύχθηκε από την κ. Μαριάννα Φωτοπούλου- Μαργέτη (Ανδριακή Εφημερίδα – andriakipress.gr) -Ομιλία και από την κ. Άννη Δερβιτσιώτη (Remi Maritime Corp. & Andros Maritime Association) – Παρουσίαση. Η παρουσίαση αφορούσε στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ του νησιού της Άνδρου με την Αμερική από τα πρώτα ατμόπλοια της οικογένειας Εμπειρίκου μέχρι και τον πρόσφατο 51ο Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου.

Το mini-forum  έκλεισε με την ανακήρυξη του Κωνσταντίνου Λουλούδη (Ολυμπιονίκης στην Κωπηλασία ο οποίος αγωνίζεται με την Ομάδα της Μ. Βρετανίας) ως επιτίμου μέλους του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, από τον πρόεδρο του Ν.Ο.Α. κ. Λεωνίδα Πολέμη.

Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία των δυο σωματείων, Ναυτιλιακής Ένωσης Ανδριωτών (Α.Μ.Α.) και Ναυτικού Ομίλου Άνδρου (Ν.Ο.Α.) που αποδεικνύεται και από την συμμετοχή των κ.κ. Κουρτέση και Πολέμη και στα Δ. Σ.  Α.Μ.Α. και Ν.Ο.Α. αντίστοιχα.

Με την παράκληση της αναφοράς

Μ. Φωτοπούλου Μαργέτη 6976 991026

Α. Δερβιτσιώτη 6978 627308